DRETA

Més de 30.000 envasos retornats i 15.000 gots reutilitzables venuts a les festes de Menorca aquest estiu

Les dades han estat presentades a Maó just abans de les festes per motivar a la ciutadania a seguir contribuint en la reducció i prevenció de residus
Aquest dimecres s’han presentat les dades de recompte pel que fa a la reducció de residus i el reciclatge a les festes de Menorca. A la presentació, que ha tingut lloc a la plaça del Carme a Maó, hi han assistit na Maite Salord, consellera de Medi Ambient i Reserva de Biosfera; Irene Estaún, directora insular de Reserva de Biosfera; Esteve Barceló, director insular de Medi Ambient; Cristina Gómez, consellera de participació Ciutadana; Paula Ferrando, directora Insular de Vivenda i Participació Ciutadana; el batlle de Maó, Héctor Pons,  la tinenta d'alcaldia de Medi Ambient, Conxa Juanola; la tinenta d'alcaldia d'Educació i Juventu, Laia Obrador, y els responsables de la campanya "Per una mar sense plàstic".

Maite Salord, consellera de Medi Ambient i Reserva de Biosfera ha mostrat satisfacció davant les dades presentades i ha assegurat que es tracta d’una experiència molt positiva que tindrà continuïtat per a seguir minimitzant residus.

El got reutiltizable
Per segon any consecutiu, el Consell Insular de Menorca ha impulsat la iniciativa del got reutilitzable (proposta guanyadora dels pressupostos participatius del 2018 del Consell Insular), per evitar el consum de gots de plàstic durant les festes d’estiu a l’illa. La gestió dels gots (emmagatzematge, distribució i recompte) l’ha desenvolupat la Fundació per Persones amb Discapacitat de Menorca (FPDM).

Des de les festes de Sant Joan s’han venut més de 10.000 gots reutilitzables a les paradetes isntal·lades al carrer durant les festes dels quals 150 han estat retornats. Als bars i restaurants també s’han venut més de 5.000 gots reutilitzables. Això significa més de 15 mil gots reutilitzables en circulació entre la ciutadania a Menorca que s’utilitzen per substituir i evitar el consum de gots de plàstic d’un sol ús.

 

**Si considerem que el consum mitjà a les festes és de 6 begudes per persona, podem concloure que cada got reutilitzable venut correspon a una economia de 6 gots d’un sol ús. Això vol dir que si s’han utilitzat 15129 gots reutilitzables, de moment s’han estalviat 90774 gots d’un sol ús que equivalen a 726 kg de residus no produïts.


Sistema de retorn d’envasos
Però a més, aquest any, a les festes, també s’ha implantat un sistema SDDR (Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn) amb l’objectiu de reciclar els envasos de plàstic. Gràcies a aquesta iniciativa que s’ha desenvolupat a les festes de Sant Joan a Ciutadella, Sant Martí a Mercadal i a Sant Jaume a Es Castell, s’han pogut reciclar gairebé 30 mil envasos de plàstic (20450 a Ciutadella, 2032 a Es Mercadal i 6700 a Es Castell). El sistema també serà aquest cap de setmana a les festes de Maó.

Es tracta d’un mètode de retorn emmarcat dins la campanya “Per una mar sense plàstic” en què hi participen diverses organitzacions, com ara Retorna i que es basa en l’acció conjunta d’una màquina i un conjunt de voluntaris que, per cada envàs buit dipositat, es retornen 10 cèntims. Ha estat a les festes de Sant Joan, Sant Martí i Sant Jaume. A les festes de Sant Lluís s’ha replicat el mateix sistema a través d’una iniciativa impulsada pel mateix ajuntament de Sant Lluís a través del qual han pogut recollir al voltant de 4.000 envasos. Cal esmentar que aquestes accions han estat possible gràcies a la col·laboració dels voluntaris, el Consell Insular i cadascun dels ajuntaments dels pobles.

Els responsables de la plataforma Retorna, han destacat la forta implicació de la societat menorquina i s’han mostrat satisfets dels resultats assegurant que “estem segurs que durant les festes de Maó l’experiència serà igual d'exitosa”.

Resultats positius
Així, tant el got reutilitzable com aquesta iniciativa de retorn d’envasos, han estat molt ben acollides per la ciutadania i han permès tant la reducció dels residus plàstics com el foment del reciclatge dels envasos mitjançant el sistema SDDR, contribuint a fer més sostenibles les festes de poble de Menorca.

Cal recordar que la Llei de Residus Balear, aprovada durant la passada legislatura, precisament incorpora la devolució d’envasos de begudes al comerç com una de les solucions per acabar amb els plàstics d’un sol ús.

 
Consorci de residus urbans i energia de Menorca
Plaça de la Biosfera, 5 - 07703 Maó
Tel.: 971 35 41 72 - Fax: 971 36 86 71 - rsu@cime.es · Avís legal