DRETA

El Consell i el Govern presenten el Full de Ruta per a arribar al 85 per cent d’energies renovables a Menorca

El pla dibuixa deu eixos d’actuació, preveu mobilitzar una inversió de 600 milions d’euros i estableix tres fases d’implementació fins a 2030
El Consell Insular ha presentat aquest dimarts el denominat Pla Integral de Descarbonització de Menorca, el full de ruta que la institució ha elaborat i remès a Europa i que constituiria la línia de treball per convertir l'illa en zona pilot en energies renovables. El full de ruta per a 2030 es marca com a objectiu que per a aquesta data el 85% de l'energia que es consumeixi a Menorca provingui de fonts renovables. Per a això el full de ruta planteja deu eixos d'actuació, estableix un calendari dividit en tres fases i especifica els agents que han d'intervenir en la transició energètica de Menorca, que preveu mobilitzar una inversió de 600 milions d'euros.

El pla ha estat presentat per la presidenta del Consell Insular de Menorca, Susana Mora, i el conseller balear de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons en una roda de premsa a la qual acudien acompanyats del conseller de Medi Ambient i Reserva de Biosfera, Aram Ortega, i les alcaldesses de Ciutadella i Alaior, Joana Gomila i Coia Sugrañes. L'acte escenificava així la unitat política i institucional que des d'un principi ha suscitat el canvi de model energètic a Menorca, cosa que Susana Mora ha volgut agrair en iniciar la seva compareixença.

La presidenta del Consell ha manifestat que "el canvi climàtic és una necessitat inexorable de la qual tots en som conscients. No podrem fer front al canvi climàtic si no és mitjançant un canvi en el model energètic a la nostra illa. Aquesta línia de treball ha estat iniciada pel Consell Insular de la mà dels 8 ajuntaments de l'illa i del Govern balear". Mora ha volgut destacar també que l'illa "compleix amb tots condicionants per fer la transició energètica" referint-se a les bones condicions que presenta l'illa en termes territorials i de consens social, sectorial i polític, tots dos arguments de pes que Menorca ha esgrimit davant d'Europa per argumentar la idoneïtat de l'illa per convertir-se en territori pilot en transició energètica.

El conseller balear, Marc Pons ha remarcat la importància del document que s'ha presentat. "Posam damunt la taula un canvi de paradigma complet per l'illa. Un avanç, una passa endavant valenta, un canvi cap a millor. És un pla que requereix els esforços i la implicació de tots, sector públic i privat, administracions petites i més grans, agents socials i polítics. És el moment de fer un nou pacte social cap a la sostenibilitat i cap a un nou model energètic més sostenible, net i respectuós", ha afirmat.

L'aplicació de les mesures incloses en el Full de Ruta compta també amb el suport d'entitats relacionades amb el sector energètic i de canvi climàtic, i d'empreses i associacions empresarials. Aquest document es presenta de forma prèvia a la reunió que la setmana que ve tindrà lloc a Menorca entre Consell, Govern i representants de la Comissió Europea, i la que també participaran tots els actors institucionals estatals i locals compromesos amb què Menorca dugui a terme la transició energètica.

El document de 80 pàgines pretén ser un pla integral de descarbonització que mobilitzi finançament, suport tècnic i canvis normatius, i estableix un calendari amb tres grans fites: el 2020 planeja que l'illa compti amb un 20% d'energia procedent de renovables, el 2025 amb un 35% i per al 2030 realitzi el gran salt fins al 85% de cobertura energètica procedent de renovables. Per assolir aquests objectius jugaran un paper important treballs en matèria energètica com l'ampliació i reconversió de la Planta de Milà, que crearà una àrea de generació renovable a través de la hibridació eòlica, fotovoltaica i biogàs, la connexió amb Mallorca mitjançant el cable elèctric o la implementació de parcs fotovoltaics públics i privats tant en plantes de generació com en entorns urbans.

Però el pla no només pretén subministrar energia procedent de renovables, sinó crear l'entorn necessari per garantir l'eficiència i correcte funcionament d'un futur sistema energètic més lliure de carburant fòssil. Així, més enllà d'establir futures fonts d'energia renovable, el pla planteja mesures d'eficiència energètica i optimització com l'emmagatzematge d'energia, la rehabilitació d'edificis o la implementació del vehicle elèctric.

El Full de Ruta fa un plantejament que implica els següents avanços:
 

 • Passar d’un model altament contaminant a un model lliure d’emissions.
 • Diversificar la producció d’energia a Menorca.
 • Crear un nou segment econòmic a partir d’un sector industrial vinculat a la producció i venda d’energia.
 • Reducció dels costos de generació energètica.
 • Adaptabilitat als avanços tecnològics.


Aquestes són les 10 actuacions clau incloses en el Full de Ruta que s'ha enviat a la Comissió Europea com un document de treball:

1. Desenvolupament d’energies renovables en l’àrea de Milà
Existeix un projecte per a instal·lar una àrea de generació renovable a través de la hibridació eòlica, fotovoltaica i biogàs amb una potència prevista d’entre 18 i 20 MW.

2. Instal·lació de parcs fotovoltaics.
Desplegament de parcs fotovoltaics a les zones que haurà designat el Consell de Menorca a través de la zonificació del nou Pla Territorial.

3. Bateries d’emmagatzematge
Instal·lació d’equipaments per poder acumular a gran escala l’energia produïda a Menorca en hores de sobreproducció de renovables.

4. Autoconsum en edificis
Implantació massiva d’aquest model de generació energètica permetrà suplir una part important de la demanda, a més d’implicar a la població en la penetració d’energies renovables.

5. Renovables en entorns urbans
Instal·lació de plaques fotovoltaiques als aparcaments públics, en primer lloc. Amb això s’aconseguirà aprofitar la superfície utilitzada per les places d’estacionament per a generar electricitat, reduint de forma important la necessitat de consumir sòl rústic.
A més, es contemplen actuacions en entorns urbans ja consolidats, com la generació d’energia undimotriu al port de Ciutadella o altres projectes similars que puguin aparèixer.

6. Programa EuroPACEs Menorca
Els propietaris de locals, habitatges i edificis disposaran de finançament per a poder dur a terme reformes i rehabilitacions encaminades a millorar l’aïllament i millorar l’eficiència energètica.

7. Mobilitat elèctrica i infraestructura de càrrega
És fonamental disposar d’una bona infraestructura de càrrega. A través de 3 línies de subvenció de l’Impost de Turisme Sostenible, es desplegarà una xarxa suficient a Menorca.

8. Implantació de Smart Grids
És fonamental que la gestió del sistema elèctric es faci de forma pràcticament automàtica, fet que requereix la transformació de les xarxes actuals a intel·ligents.

9. Mercats locals d’energia
Es pretén fer servir a Menorca de laboratori probes per analitzar les innovacions tecnològiques i regulatòries necessàries per a fer possible la transició energètica.

10. Oficina d’impuls Menorca 2030

Aquesta oficina tindrà les funcions d’assessorament de la població en matèria d’energia renovable i eficiència energètica. Això inclou tràmits, canalització de subvencions i assessorament tècnic.

L’execució d’aquestes actuacions principals, juntament amb altres mesures incloses al Full de Ruta, es divideixen en tres fases.

FASE 1: 2020
 

 • Enllaç elèctric amb Mallorca operatiu (35 MW de capacitat operativa).
 • 15 per cent de cobertura elèctrica amb renovables.
 • Desplegament d’electrolineres i punts de càrrega ràpida de vehicles elèctrics en marxa.


FASE 2: 2025
 

 • Doble enllaç elèctric amb Mallorca operatiu (100 MW de capacitat operativa)
 • 35% de cobertura de la demanda elèctrica amb renovables.
 • La Central tèrmica de Maó ja utilitza gas natural i funciona com a reserva.
 • La xarxa de punts de càrrega completament desplegada.
 • 15 per cent de reducció dels combustibles fòssils en el transport terrestre.
 • 15 per cent de reducció del consum de fòssils per a usos tèrmics en sectors serveis, residencial i industrial.
 • 2 per cent de reducció del consum de gasoil tipus B en el sector primari


FASE 3 – 2030
 

 • 85% de cobertura amb renovables.
 • 300 MWp fotovoltaica.
 • 10 MW eòlica.
 • 30 MW fotovoltàica per autoconsum a entorns urbans.
 • Biomassa.
 • Energia undimotriu.
 • Bateries d’emmagatzematge (650 MWH).En el marc d'aquest projectes, aquesta tarda també ha tingut lloc al Consell Insular una sessió explicativa per plantejar les opcions i possibilitats que hi haurà en matèria d’ajuts a l'energia fotovoltaica, a la minieòlica i punts de recàrrega de vehicle elèctric. L'objectiu és que els assistents puguin plantejar qüestions i dubtes, especialment amb el nou marc normatiu aprovat.
Hi participaran: representants i tècnics de la Direcció General d’Energia del Govern de les Illes Balears, representants de l’IDAE i del Consell Insular de Menorca. Aquesta sessió va dirigida especialment a empreses instal·ladores, professionals tècnics projectistes, enginyers/es i arquitectes, i qualsevol persona interessada en aquestes línies d'ajuts. 

FULL DE RUTA MENORCA 2030
 

Propostes per assolir la transició energètica a Menorca


 


 
Consorci de residus urbans i energia de Menorca
Plaça de la Biosfera, 5 - 07703 Maó
Tel.: 971 35 41 72 - Fax: 971 36 86 71 - rsu@cime.es · Avís legal