DRETA

La Festa del Reciclatge


Dijous passat, dia 1 de març, Ferreries va acollir la primera edició de la Gran Festa del Reciclatge, organitzada pel Consorci de Residus Urbans i Energia de Menorca. Un dels seus protagonistes va ser en Reciclot, un cavall de tres metres d'alçada construït, tot ell, amb residus reutilitzats. Hem tingut la gran sort de parlar amb ell i ens ha contat moltes curiositats sobre els nostres residus.

Primer de tot, de què estàs fet?
Jo som una combinació de llaunes d'olives, pots de tomàtics i bidons de ferro. Tres
productes d'ús quotidià que haurien pogut acabar en un abocador com el de Milà però que, en canvi, s'han pogut reutilitzar i convertir en un cavall.

Tu ets un bon exemple de com n'és d'útil la bona gestió dels residus. Què li diries a la gent perquè reutilitzi i recicli més?
Jo som una anècdota dins el món dels residus. Avui dia generam quilos i quilos de fems. Ara ja no és com quan les nostres àvies anaven al mercat amb una senalla i compraven a granel. Tot va dins bosses de plàstic, pots de vidre, capses de cartó...; i sí que és més fàcil per a nosaltres, però es generen molts residus i el medi ambient no és capaç d'absorbir-los per si sol. Tots podem donar un cop de mà! Reduir, reutilitzar i reciclar són gestos molt senzills que tenen molts avantatges.

I quins són aquests avantatges?
Un és que es consumeix menys energia. Sabies que amb l’energia que estalvia el reciclatge d’un bòtil de vidre seria possible mantenir encesa una bombeta de 100 watts durant 4 hores?

Que curiós!
I no només això, amb el reciclatge també s'utilitza més poca aigua. Una altra curiositat que t’agradarà: Sabies que per produir paper reciclat es necessita un 10% menys de quantitat d’aigua que per produir paper de nou? I avui dia no és que sobri l'aigua!
Un altre avantatge és que es preserven els hàbitats naturals perquè, quan aprofitam els residus, no s'han d'extreure noves matèries primeres. Un exemple és que reciclant els envasos de plàstic estalviam el 5% del petroli total que s'extreu de la natura. I, sobretot, protegim el nostre territori evitant que els envasos arribin a l’abocador, optimitzant-ne l'ús i incrementant-ne la vida útil.

Què vols dir amb açò darrer?
Molt fàcil, que els residus que tiram als contenidors convencionals són molt mals de
recuperar i la major part acaben a l'abocador. Pensa que avui en dia l'abocador ocupa uns sis camps de futbol. Es diu aviat, eh? I ja ha quedat petit! Prest començaran les obres d'ampliació amb què arribarà a tenir una extensió de 9 hectàrees. Imagina’t, nou camps de futbol plens de fems! Separant els nostres residus ajudam a allargar la vida útil de l'abocador.

I què passa amb els residus que sí que separam?
Aquests passen a “millor vida”! Van a parar a la planta de tractament de Milà. Allà els preparen per enviar a les plantes recicladores de la Península, on es converteixen en nous materials. Et contaré que un amic meu abans de ser un folro polar era 10 bòtils d'aigua. I està encantat!

Amb tot açò que expliques, el reciclatge no surt molt car?
No, no… tot el contrari! La producció d'envasos reciclats és més barata i sostenible que crear-ne de nous. Fins i tot puc dir que no separar els residus per reciclar és pagar dues vegades. T'ho explicaré. Les empreses envasadores paguen una petita quota per cada envàs que surt al mercat, que acaben repercutint en el preu final del producte. Amb aquesta aportació es finança el servei de recollida selectiva. Però tot això no serveix de res si no dipositam els envasos en els contenidors adequats. Quan no ho feim, tornam a pagar perquè la gestió dels residus mesclats va a compte de la taxa dels fems. Ja sabem què hem de fer, idò!

Així com ho descrius, és ben ver que reciclar té molts avantatges.
I tant! Reciclar és el futur i el present. Ens hem de modernitzar i reciclar. Si ho pot fer un cavall com jo deu ser bo de fer, no? 

 

cartell anunci festa reciclatge


 

 
 
Consorci de residus urbans i energia de Menorca
Plaça de la Biosfera, 5 - 07703 Maó
Tel.: 971 35 41 72 - Fax: 971 36 86 71 - rsu@cime.es · Avís legal